Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Σύμβουλος του προέδρου του Αφγανιστάν στο μισθολόγιο της CIA!







Αποκάλυψη των New York Times






Σε μία αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις προέβησαν οι New York Times. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που επικαλείται αξιωματούχους της αμερικανικής και της αφγανικής κυβέρνησης, κορυφαίος σύμβουλος του Αφγανού προέδρου είναι στο μισθολόγιο της CIA!

Ο Μοχάμεντ Ζία Σαλέχι, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Αφγανιστάν, φαίνεται ότι πληρώνεται από την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ επί αρκετά χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον στους Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο Σαλέχι πληρώνεται για να δίνει πληροφορίες στη CIA, για να προωθεί τις θέσεις των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Καρζάι ή για άλλους λόγους.

Σημειώνεται ότι ο Σαλέχι είχε συλληφθεί από την αστυνομία του Αφγανιστάν στο πλαίσιο έρευνας τον Ιούλιο, αλλά απελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η σχέση του Σαλέχι με τη CIA υπογραμμίζει τις αντιφάσεις της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον πιέζει τον Καρζάι να κάνει περισσότερα για να ξεριζώσει τη διαφθορά στην κυβέρνησή του και να αυξήσει το κύρος του. Εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του αντάρτικου των Ταλιμπάν θα κριθεί από τη στήριξη των πολιτών στην κυβέρνηση στην Καμπούλ.



ΠΗΓΗ:newsbeast.gr